1. Tuvalu
Tuvalu is eigenlijk een keten van laaggelegen koraaleilanden, met als hoogste punt van 16 meter (5 meter boven de zeespiegel). Met een totale oppervlakte van slechts 9 vierkante mijl, is Tuvalu niet alleen een erg klein eiland in de Stille Oceaan, het kan zelfs niet bestaan in de komende 50 jaar als de zeespiegel blijft stijgen. Zelfs als de zeespiegel niet blijft stijgen maken andere problemen zoals bevolkingsgroei en kusterosie Tuvalu toch een zeer kwetsbaar land.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren duizenden Amerikaanse troepen gestationeerd op Tuvalu. Het eiland werd een Amerikaanse basis. Vliegvelden werden er snel gebouwd en na de oorlog weer snel in de steek gelaten. Vandaag de dag zijn er nog roestende wrakken te vinden op de eilanden, met een constante geheugensteun van hun rol in de oorlog.
2. San Marino
San Marino heeft veel charmes. Het land bestaat sinds 301, opgericht door een christelijke steenhouwer genaamd Marino (of Marinus, afhankelijk van wie je het vraagt), die samen met een kleine groep van christenen op zoek was naar ontsnapping uit religieuze vervolging. San Marino is 's werelds oudste republiek.
De geschiedenis wijst naar één eenvoudig motto: "vrijheid". Inderdaad, San Marino was zo'n goede buurman, dat het nauwelijks ooit veroverd werd door grotere vijanden (het was kort veroverd in 1500 en 1700, voor een maand ieder). Zelfs toen Napoleon de meeste landen in Europa veroverde, liet hij San Marino met rust. Hij zei dat het een republiek was dat als voorbeeld diende.
San Marino neemt zijn regering serieus: voor zo'n klein land bezit San Marino een zeer complexe overheidsstructuur, gebaseerd op een grondwet geschreven in 1600.
Voor de Tweede Wereldoorlog was San Marino één van de armste landen in Europa. Maar vandaag de dag, met meer dan 3 miljoen toeristen per jaar (de helft van de inkomsten is afkomstig van het toerisme), behoren de inwoners van San Marino tot de rijksten ter wereld.
3. Nauru
Nauru is 's werelds kleinste eilandnatie, de kleinste onafhankelijke republiek, en de enige republiek in de wereld zonder een officiële hoofdstad.
Nauru heeft maar één belangrijke bron van inkomsten: fosfaten uit duizenden jaren van guano- of vogeluitwerpselen. Voor een lange tijd genoten de Nuaruanen hierdoor een relatief hoog inkomen. Nauru was een paradijs voor een korte tijd in de jaren 70. Ze waren toen zelfs de rijkste mensen op deze planeet.
Niet is helaas van eeuwige duur. Doer het opraken van de fosfaten is Nuaru momenteel erg arm. Ook is het een erg ongezond land vanwege de hoge vet- en alcoholconsumptie.
De 3 kleinste landen ter wereld
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten